Kabinet Rutte 3: de veranderingen voor ondernemers

Op 10 oktober 2017 werd het nieuwe regeerakkoord van kabinet Rutte III gepresenteerd. In dit akkoord zijn er enkele veranderingen voor ondernemers doorgevoerd. Benieuwd welke veranderingen voor u als ondernemer van toepassing zijn? Lees het hier!

Belasting

De winstbelasting van ondernemingen gaan omlaag van 25 naar 21 procent. Als uw bedrijf minder dan €200.000 winst maakt, dan draagt u 16 procent in plaats van de huidige 20 procent belasting af. Het lage btw-tarief van 6 procent wordt daarentegen wel verhoogd naar 9 procent. Een bezoekje aan een café, bar of uw kapper wordt zo een tikkeltje duurder voor de klant. Wat betreft inkomstenbelasting: de vier belastingschijven worden teruggebracht naar twee. Een schijf van 36,9% en eentje van 49,5%, voor inkomens boven de €68.507.

Ziekte en ontslag

Hebt u een bedrijf met werknemers? In het regeerakkoord staan enkele belangrijke wijzigingen. Een voorbeeld: u hoeft als werkgever in de toekomst pas iemand na drie jaar een vast contract te geven. Voor uw zieke werknemers gelden ook nieuwe regels. Heeft u een klein bedrijf met minder dan 20 man personeel in dienst? Dan hoeft u zieke werknemers straks minder lang loon door te betalen. In plaats van twee jaar wordt de betaling van het loon gekort naar één jaar. Het tweede jaar moet er samen worden betaald door alle kleine werkgevers. Als u een groter bedrijf heeft, dan moet u de twee jaar loon nog steeds zelf doorbetalen.

Afschaffing Wet DBA

Eén van de grote veranderingen voor u als ondernemer zonder personeel: de afschaffing van de Wet DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Via deze wet kon u samen met een opdrachtgever een (model)overeenkomst sluiten, indien beide partijen een opdracht aan zouden gaan. Nadat de wet DBA tot tweemaal toe werd uitgesteld, is deze in oktober volledig geschrapt.

Invloed regeerakkoord op uw organisatie

Benieuwd wat het nieuwe regeerakkoord van invloed heeft op uw organisatie? Wij vertellen het u graag!

Belangrijk bericht
Op vrijdag 29 maart en vrijdag 10 mei zijn wij gesloten.
Ik heb het begrepen!