Kabinet verhoogt lage btw-tarief van 6% naar 9%

Per 1 januari 2019 wordt het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Met name de eerste levensbehoeften zullen in prijs verhogen. Wat zal dit voor u als ondernemer gaan betekenen?

Toezegging van staatssecretaris

Het kabinet wil ondernemers niet belasten met extra administratieve lasten. Daarom heeft de staatssecretaris toegezegd dat er geen naheffing zal plaatsvinden op de in 2018 betaalde facturen. Dat betekent bijvoorbeeld wanneer u de in 2018 gefactureerde vergoeding van de goederen of diensten pas in 2019 ontvangt, er geen naheffing door de Belastingdienst op komt.

Facturen

Wanneer u een factuur verstuurd moet u in sommige gevallen al rekening houden met het nieuwe btw-tarief van 9%. Dit hangt af van de datum wanneer u de betaling afhandelt.

Betaling voor 1 januari

U heeft een offerte gestuurd en verricht de werkzaamheden in 2018 of 2019. Wanneer u dan in 2018 nog wordt betaald, dan zal er een btw-tarief van 6% gelden. Er wordt nu 6% op de offerte gezet en straks ook op de factuur.

Betaling na 1 januari

U heeft een offerte gestuurd en gaat het werk in 2019 uitvoeren. Wanneer de betaling dan in 2019 plaatsvindt dan zal er een btw-tarief 9% gelden. Er wordt 9% op de offerte gezet en straks ook op de factuur.

Nog geen betaaldatum vastgesteld

U stuurt een offerte en voert de werkzaamheden pas in 2019 uit, dan kan het zijn dat de datum van de betaling nog niet gepland staat. In dit geval kunt u 6% op de offerte zetten en met de klant afspreken dat er een kans bestaat dat dit op de factuur verhoogd kan worden naar 9%. Om dit vast te stellen kunt u dit meenemen in de algemene voorwaarden of als onderdeel van de overeenkomst.

Tip

Het is verstandig om als ondernemer voorbereid te zijn op de btw-verhoging. Bij de jaarovergang moet de facturatie, het kassasysteem, uw boekhoudprogramma of uw btw-administratie hierop aangepast zijn. Houd ook rekening met het vaststellen van de consumentenprijs voor volgend jaar.

Heeft u vragen over het verhoogd lage btw-tarief dan kunt u gerust contact met ons opnemen.