Kabinet schroeft minimum uurtarief zzp’er per 2021 omhoog

Het kabinet heeft besloten dat een zzp’er in Nederland per 2021 minimaal 16 euro per uur moet verdienen. Het kabinet was al langer op zoek naar manieren om onderverdienende zzp’ers te beschermen.

Onderkant van de arbeidsmarkt

De plannen voor het instellen van een minimumtarief stonden al in het regeerakkoord. Nu is het exacte bedrag definitief en ook de startdatum hiervan. De maatregel is vooral van toepassing op mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld mensen in de thuishulp, groenvoorziening, schoonmakers, maaltijdbezorgers en taxichauffeurs die via online platforms werken. Zij komen momenteel veelal niet boven de 12 euro per uur uit. Ook hebben zij bijna geen invloed op de wijze waarop zij hun werk moeten uitvoeren.

Meerdere sectoren

In de wereld van de kunsten en media, maar ook in de bouw wordt vaak zo weinig verdiend dat zzp’ers alleen kunnen rondkomen dankzij de zelfstandigenaftrek en huur- en zorgtoeslagen. Het CBS heeft een onderzoek gedaan waaruit bleek dat vier op de tien zzp’ers dankzij de zelfstandigenaftrek in 2014 geen belasting betaalden over de 24 duizend euro – en vaak niet meer – die ze omzetten.

Meer ruimte voor zzp’ers

Dankzij het nieuwe minimumtarief houden zzp’ers ruimte over om zich te kunnen verzekeren. Bijvoorbeeld tegen arbeidsongeschiktheid en daarnaast ook nog wat overhouden voor eigen gebruik, zo denkt het kabinet.

Controle minimum uurtarief

Het controleren van de minimum tarieven wordt nog wel een hele klus. Zzp’ers krijgen vaak per klus of opdracht betaald. Om deze reden krijgt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid er 50 miljoen euro per jaar bij. Zij zullen gaan controleren of het gemiddelde van de gewerkte uren en de opbrengsten niet onder het nieuwe minimum uitkomen.

Vragen of hulp nodig?

Bij ons bent u aan het juiste adres: van accountancy tot bedrijfsadvies en personeelsdiensten. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Belangrijk bericht
Op vrijdag 29 maart en vrijdag 10 mei zijn wij gesloten.
Ik heb het begrepen!