Opnieuw steun van kabinet na invoeren nieuwe coronamaatregelen

Met de nieuwe coronamaatregelen krijgen geraakte bedrijven opnieuw financiële steun. Het doel van het kabinet is om getroffen ondernemers te steunen met het betalen van vaste bedrijfskosten. Dit betreft wanneer het bedrijf geraakt is door de maatregelen en daardoor omzetverlies heeft in het vierde kwartaal van 2021.

De nieuwe regeling

De eerdere regelgeving Vaste Lasten Nachtsluiting horeca (VLN) wordt door het kabinet veranderd in de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Ook komt er aanvullende steun voor evenementen die door de nieuwe coronamaatregelen niet doorgaan. Ook de landbouwsector, cultuursector en sportsector krijgt financiële steun. Door het kabinet is 1,3 miljard euro beschikbaar gesteld.

TVL-regeling voor bedrijven

De bedrijven en ondernemers die in het vierde kwartaal van 2021 30 procent omzetverlies verwachten, ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020, kunnen de TVL-regeling aanvragen. Daarbij dient de onderneming aan een aantal voorwaarden te voldoen. De regeling wordt gezien als een subsidie. De subsidie wordt berekend met het omzetverlies, een percentage van de vaste lasten van de sector en een vast subsidiepercentage van 85 procent. Er kan ook gebruik gemaakt worden van de TVL-regeling, wanneer dit nog niet eerder gedaan is. De TVL-regeling wordt uitgevoerd door de RVO.

Regelgeving en tegemoetkoming evenementensector

Tijdens de persconferentie op 12 november werd bekend gemaakt dat tot 4 december er geen ongeplaceerde evenementen mogen plaatsvinden. Evenementen zonder vaste zitplekken mogen wel plaatsvinden tot 18:00 uur met een maximale bezoekerscapaciteit van 1250 bezoekers. Voor evenementen die het kabinet verbiedt loopt er tot 1 januari 2022 de Tijdelijke Regelgeving Subsidie Evenementen COVID-19 (TRSEC). De evenementensector leeft in onzekerheid doordat deze sector te maken heeft met een lange aanloop- en investeringstermijn. Mede daarom en omdat de maatregel op 12 november vrijwel direct is ingegaan, is het subsidiepercentage in deze sector verhoogt naar 100 procent.

Voor de evenementen die buiten de TRSEC-regeling vallen is er een Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) regeling. Zolang er een verbod op evenementen blijft, zal de ATE-regeling ook van kracht blijven. Deze vergoeding is ook naar 100 procent opgeschaald in de evenementensector. Voor de TRSEC-regeling heeft het kabinet 10 miljoen euro gereserveerd. Voor de ATE-regeling in deze sector is er 5 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Fonds Podiumkunsten voor de cultuursector

Voor de cultuursector is er de Fonds Podiumkunsten. Culturele instellingen die last hebben van de coronamaatregelen, kunnen bij dit fonds terecht voor financiële steun. Het kabinet verhoogt de vergoeding van 25 procent naar maximaal 55 procent van de kaarten van de totale reguliere capaciteit per voorstelling. Voorstellingen met vaste zitplaatsen kunnen ook gebruik maken van deze regeling. Er is vanuit het kabinet 16,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Meer informatie over deze regeling wordt aangeboden door Fonds Podiumkunsten. Sommige culturele ondernemingen komen ook in aanmerking met de TVL-regeling. Dit is afhankelijk van hun omzetderving in het vierde kwartaal van 2021.

De sportsector

De nieuwe maatregelen die aangekondigd zijn op 12 november gooide roet in het eten voor professionele sportevenementen. Van 13 november tot 4 december 2021 zijn er geen toeschouwers meer toegestaan. Het kabinet heeft een hoog bedrag beschikbaar gesteld (36 miljoen euro) ter compensatie van inkomsten uit kaartverkoop en om seizoenkaarthouders tegemoet te komen. De regeling is naast competitiewedstrijden ook beschikbaar voor losse sportevenementen.

Amateursport aanbieders worden niet vergeten. Voor hen is 5 miljoen euro beschikbaar gesteld om de geleden schade in deze periode te compenseren. Deze compensatie moet nog verder uitgewerkt worden.

Ongedekte Vaste Kosten

De Ongedekte Vaste Koste (OVK) regeling blijft beschikbaar voor landbouwbedrijven. Zodat ook zij op financiële steun kunnen rekenen als niet-landbouwbedrijven.

Miedema accountants: steunpakketten aanvragen

Actuele informatie over de steunpakketten is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Ook kan er meer informatie gevonden op de website van de Kamer van Koophandel. Liever persoonlijke advies of begeleiding? Neem dan gerust contact met ons op. Ook nu staan wij voor u klaar.